Hoe verloopt een ochtend in de peuterspeelzaal?

 

De peuters kunnen tussen 8.30 en 8.45 uur worden gebracht. Als een peuter wat langer slaapt, mag hij/zij altijd wat later gebracht worden. Het is de bedoeling dat de ouders niet te lang blijven om de rust van de groep zo min mogelijk te verstoren. De peuters komen binnen met hun ouders en/of verzorgers. Hierna gaan de kinderen naar eigen keuze spelen met materialen die klaarliggen. De ouders/verzorgers begeleiden hun kind en spelen vaak even mee. Dit is zo’n vijf minuten. Als dit langer duurt, is het vaak voor het kind moeilijker om afscheid te nemen. Als uw peuter moeite heeft met afscheid nemen zal de leidster samen met uw peuter u gaan uitzwaaien en daarna proberen uw peuter zo gauw mogelijk af te leiden door bijv. voor te lezen of een samen een spelletje te doen.

Om ongeveer 9 uur beginnen we met onze activiteiten, er is eerst even een korte introductie van wat de peuters die dag kunnen gaan doen zoals verven, plakken, tekenen, bouwen, puzzelen, etc. en wordt met behulp van de dagritme kaarten de ochtend besproken. Na de korte introductie gaan de peuters lekker spelen en aan het werk. We werken met de peuters rondom een thema zoals ziek zijn, winter, lente, boodschappen doen, Kerstmis, Pasen, dieren etc.

Ongeveer kwart over 10 ruimen we met zijn allen op. Dan volgt er een plasronde en gaan we in de kring zitten. Daar worden de namen genoemd, liedjes gezongen en verschillende taal- of rekenactiviteiten gedaan. Daarna wordt er aan de grote tafel gegeten en gedronken.

 

Na het eten en drinken gaan de peuters buiten spelen. Daar is een grote zandbak met toebehoren, zijn er steppen, fietsjes, etc. Bij slecht weer wordt er binnen gespeeld, gedanst of gegymd.

 

Tegen kwart voor twaalf gaan we opruimen. De kinderen kunnen tussen kwart voor twaalf en twaalf uur weer worden opgehaald.

 

Peuterspeelzaal, Austerlitz, VVE, kinderopvang

Lokaal indeling

 

In het lokaal staan 2 hoge banken en tafels voor de gezamenlijke activiteit eten en drinken. Aan het begin van de ochtend liggen hier puzzels, kralen en insteekmozaïeken. Verder is er een kleinere groepstafel voor het kleien. Ook liggen er speelkleden  bijv. in de autohoek en voor het constructiemateriaal zoals duplo of de treinbaan.

Peuterspeelzaal, Austerlitz, VVE, kinderopvang
Peuterspeelzaal, Austerlitz, VVE, kinderopvang
Peuterspeelzaal, Austerlitz, VVE, kinderopvang

 

Er is een huishoek aanwezig waarin een fornuisje met potten en pannen, een eetservies, een koffieservies en houten en plastic vormpjes van groenten en brood zijn om mee te spelen. Verder is er een winkeltje, zijn er poppen, een bedje, een wandelwagen en natuurlijk een tafel met stoelen.


De klas wordt ingericht rondom een bepaald thema. Zo zal er een bijvoorbeeld een winkeltje gemaakt worden als we het over boodschappen doen hebben, een tentje worden opgezet als we werken over de zomer en vakantie. De seizoenstafel in de klas is ingericht rondom het jaargetijde om de klas in die sfeer te brengen.

Naast de speelruimte is een toiletruimte. Daar staat een in hoogte verstelbare commode waarop eventueel luiers kunnen worden verschoond. Als het kind nog niet zindelijk is, moet u een reserveluier meegeven. In principe verschonen we alleen als uw peuter gepoept heeft. Mocht uw kind thuiskomen met een te volle plasluier moet u dit even aangeven bij de leidster, dan zal uw peuter tussendoor ook verschoond worden.

Bijzondere dagen

Sinterklaas

Op de ochtend dat wij Sinterklaasfeest vieren, zijn alle peuters en leidsters aanwezig. De dag start als een normale speeldag. De Sint en de Pieten bezoeken eerst de kleutergroepen van de basisschool, dan komen ze bij ons. Als de Sint binnenkomt, zitten de kinderen in de kring. We zingen Sint en zijn pieten toe. We proberen zoveel mogelijk de rust te bewaren, zodat alle kinderen zich veilig kunnen voelen. Er worden geen pepernoten gestrooid. De kinderen krijgen een handjevol strooigoed toegestopt bij het ophalen van hun cadeautje of bij het geven van hun zelfgemaakte kunstwerkjes.

Bij het feest zijn geen ouders aanwezig. Wel worden er foto’s gemaakt, zodat men toch een indruk krijgt hoe het feest geweest is.

 

Kerst

Vlak voor Kerst is er een kerstontbijt voor alle peuters. Dan wordt een kerstverhaal voorgelezen.

 

 

Jaarlijks uitstapje

Aan het eind van het schooljaar, meestal de een na laatste week, organiseren we een uitstapje of een eindfeest. Zo zijn we afgelopen jaar naar een boerderij geweest. Bij een uitstapje is het de bedoeling dat met elk kind een ouder/verzorger meegaat.

 

Peuterspeelzaal, Austerlitz, VVE, kinderopvang